σελφ σερβις - Metro: Προσδοκία τζίρου φέτος τα 1,2 δισ. ευρώ

Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λιανεμπόριο

Metro: Προσδοκία τζίρου φέτος τα 1,2 δισ. ευρώ

20 Ιανουαρίου 2017 | 15:38 Γράφει ο Πλάτωνας  Τσούλος Topics: Λιανεμπόριο

Με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 8%-10% αναπτύσσεται φέτος η Metro, η διοίκηση της οποίας βλέπει το ενοποιημένο δίκτυο λιανικής My Market και Αφοί Βερόπουλοι να εξελίσσεται θετικά και τον τομέα της χονδρικής να αυξάνει οριακά τις πωλήσεις του. Ο στόχος της φέτος είναι οι πωλήσεις του ομίλου να φθάσουν τα 1,2 δισ. ευρώ.

Στο πεδίο των ανακαινίσεων όλα φαίνεται πως εξελίσσονται ομαλά. Έως το τέλος του έτους βάσει του εταιρικού προγράμματος θα έχουν αναβαθμιστεί και θα λειτουργούν στα πρότυπα της Metro και των My Market συνολικά 30 καταστήματα πρώην Αφοί Βερόπουλοι. Για το 2017 ο σχεδιασμός προβλέπει παρεμβάσεις σε ακόμη 41 σημεία πώλησης. Ο επενδυτικός κύκλος των ανακαινίσεων καταστημάτων του νεοαποκτημένου δικτύου θα κλείσει το 2018 με την αναμόρφωση ακόμα άλλων 45 σούπερ μάρκετ. Με αυτά η Metro θα έχει ενσωματώσει στον κορμό της συνολικά 116 καταστήματα της εξαγορασθείσας αλυσίδας, έτοιμη να διεκδικήσει το μερίδιο αγοράς που αναλογεί στο διευρυμένο δίκτυό της. Ειδικότερα η διοίκησή της θεωρεί πως οι σχετικές επενδύσεις της θα έχουν ωριμάσει ώστε να αποδίδουν τα μέγιστα των δυνατοτήτων της από το 2019, χρονιά κατά την οποία προϋπολογίζει ότι ο τζίρος της πρέπει να φθάσει τα 1,5 δισ. ευρώ.

Γνωρίζει, βέβαια, ότι οι επιδόσεις της σε κάποιο βαθμό θα εξαρτηθούν και από την τύχη του δικτύου της Μαρινόπουλος, από την επιθετικότητά του και την ταχύτητα επανεισόδου του στο παιχνίδι του ανταγωνισμού υπό τη διοίκηση της Σκλαβενίτης. Το βέβαιο είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των πωλήσεων που έχασε το δίκτυο της Μαρινόπουλος κατά την περίοδο 2015- 2016 θα επανακτηθούν κατά την ερχόμενη διετία. «Αν η Σκλαβενίτης αναζωογονήσει ταχύρυθμα το δίκτυο της Μαρινόπουλος, τότε θα εξελιχθεί το δυσμενέστερο από τα σενάρια βάσει των οποίων πορευόμαστε», αναφέρουν στελέχη της Metro, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στον ανταγωνισμό, οι εκτιμήσεις της διοίκησης της αλυσίδας διατηρούν την ισχύ τους, καθώς έχουν εξ αρχής προβλέψει τις δυσκολίες.

Η Metro, προκειμένου να ανοίξει σε μεγαλύτερο βαθμό την ομπρέλα του δικτύου της ανά την επικράτεια, συνεχίζει και τις επενδύσεις της σε νέα σημεία πώλησης, τα οποία στην συντριπτική πλειονότητά τους θα είναι λιανικής. Φέτος πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία 7 ή 8 νέα καταστήματα, ενώ για το 2017 το πλάνο είναι περισσότερο δυναμικό, αφού προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία ακόμη 10 νέων καταστημάτων.

Στασιμότητα στη χονδρική
Σε ό,τι αφορά την αγορά της χονδρικής, για τη Metro θα κλείσει φέτος μια χρονιά που δεν χαρακτηρίζεται από αξιόλογα στοιχεία ανάπτυξης παρά την περαιτέρω αύξηση της τουριστικής κίνησης, που δίνει ώθηση στην εν λόγω αγορά. Σημειώνουμε ότι η αλυσίδα φέτος επεκτάθηκε με δύο νέα σημεία πώλησης, το πρώτο προ διμήνου στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και το δεύτερο στις αρχές του Δεκεμβρίου στη Λάρισα, το οποίο προέκυψε από τη μετατροπή ενός εκ των 30 καταστημάτων λιανικής Αφοί Βερόπουλοι που έκλεισαν.

Όπως εξηγούν στελέχη της εταιρείας, μπορεί ο αριθμός των ξένων τουριστών να αυξάνει κάθε χρόνο, αλλά αυτό αποβαίνει μάλλον υπέρ της φιλοξενίας με το σύστημα του all inclusive, με αποτέλεσμα να μην ενισχύεται η ελεύθερη αγορά που τροφοδοτείται από τα καταστήματα χονδρικής. «Εμείς κερδίζουμε από τους μικρούς. Τα μεγάλα ξενοδοχεία δεν ανήκουν στο πελατολόγιό μας. Έτσι, η τουριστική ανάπτυξη δεν επηρεάζει ανάλογα την πορεία μας» αναφέρουν. Οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης των καταστημάτων χονδρικής είναι απόρροια φυσικά και της γενικότερης στασιμότητας της αγοράς που πλήττει τον τομέα μπακαλικής –στυλοβάτη της ανάπτυξης για τα cash & carry.

σελφ σερβις (T. 467)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION