σελφ σερβις - Μακεδονικά σήματα: Δεν αλλάζουν δικαιώματα- υποχρεώσεις

Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νομοθεσία

Μακεδονικά σήματα: Δεν αλλάζουν δικαιώματα- υποχρεώσεις

17 Μαΐου 2019 | 11:53 Γράφει ο Πλάτωνας  Τσούλος Topics: Αγορά,Λιανεμπόριο

Πολύς θόρυβος «για το τίποτα» δημιουργήθηκε σχετικά με την κατοχύρωση των «Μακεδονικών σημάτων», λέει υψηλόβαθμος παράγοντας του Υπ. Οικονομίας, αποδίδοντάς τον στην προεκλογική πολιτική τριβή. Όπως τονίζει, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν ορίζει ούτε νέα δικαιώματα ούτε νέες υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά τους αρμόδιους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, που εμπλέκονται σε ζητήματα και διαδικασίες σχετικές με κατοχυρώσεις των εμπορικών σημάτων.

H Συμφωνία των Πρεσπών, εξηγεί, παραπέμπει στην Επιτροπή Ειδικών για θέματα εμπορικών σημάτων, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των δύο χωρών, προκειμένου να συνδιαμορφώσουν τη σχετική ειδική διακρατική συμφωνία. Προσθέτει, εξάλλου, ότι επί δεκαετίες οι επιχειρήσεις της γειτονικής χώρας είχαν τον χρόνο και μπορούσαν να κατοχυρώσουν εμπορικά σήματα με παράγωγα του όρου «Μακεδονία», αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Παρόμοια μπορούσαν, επίσης, να πράξουν εταιρείες κι άλλων χωρών. Όπως μάθαμε, υπήρξε περίπτωση ρωσικής εταιρείας, που κατοχύρωσε brand με τον όρο «Μακεδονία», για προϊόν που διακίνησε στην Αργεντινή, όπως και περίπτωση βουλγάρικης εταιρείας, η οποία επιχείρησε να κατοχυρώσει μπίρα «μακεδονική», απευθυνόμενη στο Ευρωπαϊκό Γραφείο, αλλά το αίτημά της απορρίφθηκε για τεχνικούς, όμως, λόγους.

«Σημειώνουμε τέτοια παραδείγματα, για να δείξουμε ότι καμία διακρατική συμφωνία δεν μπορεί να εμποδίσει ανάλογες κατοχυρώσεις», τονίζει. Οι όροι «Μακεδονία», «Μακεδονικός» κ.ά., με αναγραφή στα ελληνικά ή άλλες γλώσσες, είναι διαθέσιμοι στις εμπορικές επιχειρήσεις όλων των χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, την τελευταία εικοσαετία υπήρξε και υπάρχει έντονη δραστηριότητα εκ μέρους εταιρειών της Βόρειας Ελλάδας, με το λανσάρισμα προϊόντων ομόριζων επωνυμιών της λέξης/ονόματος «Μακεδονία». «Αυτό που δεν υπήρξε, όμως, ήταν συγκεκριμένη εθνική στρατηγική εκ μέρους των ελληνικών κυβερνήσεων!», ξεκαθαρίζει ο συνομιλητής μας. Προσθέτει δε ότι μέχρι σήμερα ουσιαστικό ζήτημα σε ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο με εμπορικά σήματα από επιχειρήσεις της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχει αντιμετωπιστεί και μόνο γιατί δεν έχουν διατυπωθεί αιτήματα σχετικών κατοχυρώσεων. Όσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, «το μόνο που προβλέπει είναι τον εντοπισμό τυχόν επικαλύψεων από τις δύο εθνικές νομοθεσίες και τη διαμόρφωση μιας ειδικού τύπου συμφωνίας των δύο κρατών με την αγορά, για το πώς θα χρησιμοποιούνται στο μέλλον εμπορικά οι επίμαχοι όροι…», τονίζει.

Προκειμένου, μάλιστα, η διαδικασία να έχει διεθνή αναγνώριση, στην αρμόδια διακρατική ομάδα εργασίας θα συμμετάσχουν και εμπειρογνώμονες της ΕΕ και του ΟΗΕ, ειδικοί σε θέματα συμβάσεων, με σκοπό να εγγυηθούν τη συμβατότητα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο όσων περιληφθούν στη διακρατική συμφωνία, τη συνευθύνη των συμμετεχόντων εκ μέρους των δύο κρατών για την ανάπτυξη διαλόγου για το θέμα, την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, τον εντοπισμό προβλημάτων και την αναζήτηση κοινά αποδεκτών λύσεων. Εξάλλου, υπουργικοί παράγοντες τονίζουν ότι τα ήδη κατοχυρωμένα εμπορικά σήματα ελληνικών επιχειρήσεων με διάφορες εκδοχές του όρου «Μακεδονία» (19 τον αριθμό) δεν είναι δυνατόν να απειληθούν από τον οποιονδήποτε και για κανένα λόγο, όπως και ότι το αργότερο εντός τριετίας οι δύο χώρες θα έχουν οριστικοποιήσει το περιεχόμενο της σχετικής συμφωνίας. Διευκρινίζουν, μάλιστα, ότι καθαυτή η διακρατική συμφωνία επ’ ουδενί λόγω μπορεί να παραγνωρίζει το ισχύον εθνικό θεσμικό πλαίσιο για την καταχώρηση των σημάτων ούτε να αντίκειται στα διεθνώς ισχύοντα.

Επικίνδυνο το «GR»
Σε ό,τι αφορά την πρόταση περί κατοχύρωσης του «GR» για προϊόντα επωνυμιών σχετικών με τον όρο «Μακεδονία», τα στελέχη του υπουργείου προειδοποιούν για την επικινδυνότητά του για τις ελληνικές εταιρείες, αφού, εάν ισχύσει κάτι τέτοιο, εύκολα θα είναι ευπρόσβλητες σε αμφισβητήσεις εδραζόμενες στην προέλευση των πρώτων υλών τους.

Ως τις 15 Μαΐου αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών, κ. Σία Αναγνωστοπούλου, για το θέμα των δυο Επιτροπών που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών: την Επιτροπή Ειδικών για εμπορικά σήματα, επωνυμίες κ.ο.κ. και την Επιτροπή Διαλόγου μεταξύ επιχειρηματικών κοινοτήτων-φορέων των δυο χωρών.

σελφ σερβις (T. 493)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION