σελφ σερβις - Προς πλήρη απελευθέρωση των προσφορών

Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεσμικά

Προς πλήρη απελευθέρωση των προσφορών

12 Νοεμβρίου 2019 | 09:34 Γράφει ο Πλάτωνας  Τσούλος Topics: Αγορά,Λιανεμπόριο

Την πλήρη απελευθέρωση των προσφορών, την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων και τη διατήρηση ως έχει του καθεστώτος λειτουργίας της αγοράς κατά τις Κυριακές αποφάσισε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σύμφωνα με τις πηγές μας, η βασικότερη τομή στην αγορά της διακίνησης των αγαθών θα είναι η πλήρης απελευθέρωση των προσφορών, καθώς στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι να δοθεί η δυνατότητα στα εμπορικά καταστήματα να διαμορφώνουν χωρίς περιορισμούς τις προωθητικές τους ενέργειες.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι κάθε έμπορος θα μπορεί να ορίζει ο ίδιος το χρόνο και τη συχνότητα των προσφορών του, όπως και το ποια προϊόντα και για πόσο διάστημα θα εντάσσονται σε κάποια προωθητική ενέργεια. Με το εν λόγω πλαίσιο, προσφορές ένας έμπορος θα μπορεί να διενεργεί κατά βούληση σε όλη τη διάρκεια του έτους, ακόμη και πριν ή αμέσως μετά τις περιόδους των χειμερινών και θερινών εκπτώσεων! Παράγοντες του υπουργείου εξηγούν ότι η σχετική απόφαση ελήφθη, προκειμένου η χώρα να ακολουθήσει την πολιτική που εφαρμόζουν οι άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και να δοθεί από το νομοθέτη στον καταναλωτή πλήρως η δυνατότητα να αξιολογεί ο ίδιος τα εμπορικά καταστήματα ως προς την πολιτική τιμών που ακολουθούν, με την πεποίθηση ότι με αυτό τον τρόπο θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση για χαμηλότερες τιμές. Διευκρινίζουν δε ότι με την απελευθέρωση των προσφορών οι έμποροι θα πάψουν να κοινοποιούν τις πρόσφορες τους στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, όπως κάνουν σήμερα. Κι αυτό διότι η πράξη έδειξε πως η κοινοποίηση των προσφορών στις ελεγκτικές αρχές δεν προσέφερε το ελάχιστο στην ομαλή λειτουργία του εμπορίου ή την προστασία του καταναλωτή. Αποτέλεσε απλά μια «άσκοπη γραφειοκρατική διαδικασία».

Εύλογες απορίες
Ως αντίλογος στις προθέσεις του υπουργείου αναφέρεται ο υπαρκτός κίνδυνος να χαθεί η έννοια τις κύριας τιμής του προϊόντος, αφού ο έμπορος δυνητικά θα μπορεί, κάθε φορά που θα τοποθετεί ένα προϊόν στο ράφι του, να «φουσκώνει» αρχικά την τιμή του, ώστε εν συνέχεια με συχνές προωθητικές ενέργειες να την «προσγειώνει» στην πραγματικότητα, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση στον καταναλωτή ότι πρόκειται για προσφορά. Όσο για την περίοδο των εκπτώσεων, ο έμπορος θα έχει μεν εκ νέου την ευκαιρία να πουλά τα προϊόντα του σε τιμές εκπτωτικές, βάσει γενικώς υψηλότερων τιμών κι όχι των τιμών που θα είχαν τα προϊόντα του, αν διατίθεντο στην αγορά σε σταθερή τιμή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά παραγόντων του υπουργείου δίνεται η εξήγηση πως η απελευθέρωση των προσφορών θα δώσει τη δυνατότητα και στη μικρομεσαία επιχείρηση ν’ ανοίξει εκπτωτικούς κωδικούς στους προμηθευτές της, ανταγωνιζόμενη ευθέως τα μεγάλα δίκτυα.

Σε κάθε περίπτωση μένει να φανεί το πώς εντέλει θα διενεργούνται αποτελεσματικά οι έλεγχοι της αγοράς σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση των αγαθών υπό καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης των προσφορών. Πώς, δηλαδή, οι ελεγκτές θα παρεμβαίνουν με το έργο τους, όταν οι προσφορές θα έχουν αποκτήσει τέτοια μαζικότητα και πολυπλοκότητα, ώστε η καταγραφή και η αξιολόγησή τους θα καταστεί εξ αντικειμένου πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Με άλλα λόγια, το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα διασφαλιστεί η διαφάνεια του πλαισίου της τιμολόγησης των προϊόντων, της διαμόρφωσης των εκάστοτε ποσοστών της έκπτωσης και της επαναφοράς των τιμών στο επίπεδο προ της διενέργειας της εκάστοτε προσφοράς.

Καταργούνται οι ενδιάμεσες εκπτώσεις
Η πλήρης απελευθέρωση των προσφορών στην πράξη θα οδηγήσει και στην κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, δεδομένου ότι κάθε έμπορος θα έχει το ελεύθερο να μειώνει τις τιμές τους, όποτε το επιθυμεί και για όσο διάστημα το θεωρεί σκόπιμο. Πέραν αυτών πρέπει να σημειωθεί ότι οι ίδιοι οι έμποροι είχαν ζητήσει από το υπουργείο την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι έμποροι μέσω των συλλόγων τους ασκούν πιέσεις στο υπουργείο, ώστε να περιοριστεί ο χρόνος διενέργειας των χειμερινών και των θερινών εκπτώσεων από τις 45 ημέρες που είναι σήμερα στις 30. Ωστόσο, όπως μαθαίνουμε από παράγοντες του υπουργείου, το εν λόγω αίτημα των εμπόρων δεν βρίσκει θετική ανταπόκριση από την ηγεσία του, οπότε το πιθανότερο είναι πως αλλαγές δεν θα υπάρξουν.

Μένουν ως έχουν οι Κυριακές
Αναφορικά με το κρίσιμο και κοινωνικά ευαίσθητο ζήτημα της διεύρυνσης του πλαισίου λειτουργίας του εμπορίου κατά τις Κυριακές, παράγοντες του υπουργείου σχολιάζουν ότι η ηγεσία του δεν προτίθεται να παρέμβει θεσμικά. Συνεπώς τα εμπορικά καταστήματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν κατά τις Κυριακές μόνο σε περιοχές της χώρας, που έχουν χαρακτηριστεί τουριστικές. Σκέψεις για τη διεύρυνση των εν λόγω περιοχών δεν υπάρχουν, εξηγούν οι παράγοντες του υπουργείου, προσθέτοντας ότι ανεξάρτητα από την εν λόγω απόφαση, το υπουργείο σφυγμομετρεί την κοινή γνώμη, ώστε να γνωρίζει το πώς αντιλαμβάνεται το όλο θέμα. Μένει να φανεί τι θα γίνει την πρώτη Κυριακή των ενδιάμεσων εκπτώσεων, οπότε τα εμπορικά καταστήματα με το ισχύον καθεστώς θα είναι ανοικτά, ενόσω προγραμματίζεται η κατάργηση του σχετικού θεσμού.

Νέο νομοσχέδιο «σκούπα»
Πέραν των προαναφερομένων το υπουργείο σχεδιάζει να προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή ένα νέο νομοσχέδιο «σκούπα», με το οποίο θα αντιμετωπίσει μια σειρά από εκκρεμότητες, που αφορούν τη λειτουργία της αγοράς και που δεν επιλύθηκαν με τις ρυθμίσεις του αναπτυξιακού νόμου.

Ειδικότερα, στο νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου θα περιληφθούν:

  • Η νέα κωδικοποίηση των κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ), προκειμένου να καταργηθούν οι επικαλύψεις των αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και άλλων υπουργείων, καθώς και να ενσωματωθούν στο νόμο κοινοτικές ρυθμίσεις, που τέθηκαν σε ισχύ μετά τη θεσμοθέτηση των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ.
  • Η θέσπιση πίνακα με τις κυρώσεις που θα επιβάλλονται σε βάρος όσων διακινούν απομιμητικά προϊόντα. Ο ισχύων νόμος μπορεί μεν να απαγορεύει τη διακίνηση προϊόντων απομίμησης, προβλέποντας την άμεση απόσυρσή τους από την αγορά, αλλά δεν επιβάλλει κυρώσεις εις βάρος των διακινητών τους, όσων διαθέτουν τα προβλεπόμενα φορολογικά παραστατικά. Με άλλα λόγια, δεν τιμωρείται η πρόθεση των εμπόρων να διακινούν προϊόντα απομίμησης.
  • Η αναθεώρηση του νόμου περί πάταξης του παραεμπορίου. Στόχος εδώ είναι ο απόλυτος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών στους σχετικούς ελέγχους. Με το νέο νόμο θα καθιερωθεί ένα διαϋπηρεσιακό σύστημα οργάνωσης των ελέγχων, ενώ θα αναβαθμιστούν οι υποδομές ιχνηλάτησης των προϊόντων, προκειμένου να αξιοποιούνται καλύτερα όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες από τις αρμόδιες εθνικές, αλλά και διεθνείς αρχές.
  • Η αναθεώρηση της νομοθεσίας για την οργάνωση και λειτουργία των διμερών επιμελητηρίων. Στο πλαίσιό της, επιδίωξη του υπουργείου είναι η ανάληψη εκ μέρους των επιμελητηριακών φορέων νέων πρωτοβουλιών, η αναβάθμιση του ρόλου τους στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, η διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους με όρους ελεύθερης αγοράς και η καταπολέμηση των αγκυλώσεων, που σήμερα δεν επιτρέπουν στις συγκεκριμένες δομές, να προσφέρουν το μέγιστο των υπηρεσιών τους.

σελφ σερβις (T. 498)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION