σελφ σερβις - Με πρόσχημα την απελευθέρωση...

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λιανεμπόριο

Με πρόσχημα την απελευθέρωση...

25 Μαΐου 2015 | 12:31 Γράφει η Ξένια  Μαντζιώρη Topics: Editorial

Ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όταν αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς τα δεδομένα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομία και τη λειτουργία του εμπορίου καταλαμβάνουν σημαίνουσα θέση στις ανησυχίες κυβερνήσεων και θεσμών, επιφυλάσσοντας συχνά σε βασικά δημοκρατικά δικαιώματα τον ρόλο των παράπλευρων απωλειών.

Σε αυτό το πλαίσιο εξελίσσεται στις μέρες μας ένα θέμα το οποίο, παρόλο που εμφανίζεται ως κατεξοχήν οικονομικό, αφορά άμεσα στη δημοκρατία. Τη στιγμή που η χώρα διαπραγματεύεται το δικαίωμά της να έχει μέλλον, πίσω από κλειστές πόρτες γίνονται συζητήσεις, οι οποίες, ούτως οι άλλως, ακόμη και στην περίπτωση που στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό καταλήξουμε σε μια «έντιμη συμφωνία», μποasρεί να επηρεάσουν άμεσα την πορεία και της Ελλάδας. Πρόκειται για τη Συμφωνία Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας (Transatlantic Trade and Investment Partnership) τη γνωστή ως ΤΤΙΡ, που διαπραγματεύονται από το 2013 οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Βάσει της TTIP, τα κράτη στα οποία αφορά θα πρέπει να υποτάξουν τη νομοθεσία τους στους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου.

Στις ελάχιστες σχετικές με τις συζητήσεις δημόσιες δηλώσεις (το γεγονός ότι οι συζητήσεις γίνονται εν κρυπτώ είναι ένας ακόμη λόγος ανησυχίας για κάθε υπεύθυνο πολίτη), οι ίδιοι οι πρωτεργάτες της συμφωνίας ισχυρίζονται πως ο κύριος στόχος της δεν είναι η ελάφρυνση των τελωνειακών περιορισμών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, όπως γίνεται προσπάθεια να εμφανιστεί, αλλά η κατάργηση ισχυουσών εθνικών νομοθεσιών, ο περιορισμός τους ή η αποτροπή υιοθέτησης νέων, που δυσκολεύουν τη ροή εμπορευμάτων (βλ. μεταλλαγμένα), κεφαλαίων (βλ. εταιρείες off shore) ή ακόμη και προσωπικών δεδομένων (βλ. ψηφιακές επικοινωνίες).

Οι επιχειρήσεις, που προωθούν την υπογραφή της συμφωνίας, στην περίπτωση που αυτό επιτευχθεί, θα αποκτήσουν το δικαίωμα να προσφεύγουν δικαστικά κατά κρατών, τα οποία διατηρούν ή θεσπίζουν ρυθμίσεις και νόμους που οι ίδιες θεωρούν πως είναι ενάντια στα συμφέροντά τους, διεκδικώντας αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ. Όσο για το επιχείρημα ότι η συμφωνία αυτή θα ωφελήσει τους κατοίκους των εμπλεκόμενων χωρών, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας (European Centre for international Political Economy, ECIPE), η ΤΤΙΡ θα αποφέρει σε κάθε πολίτη αυτών των χωρών επιπλέον κατά κεφαλήν εισόδημα 3 λεπτών την ημέρα, από το... 2029!

Η ίδια μελέτη υπολογίζει μόνο σε 0,06% την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες με την έναρξη ισχύος της ΤΤΙΡ (τα στοιχεία προέρχονται από άρθρο της Lori Wallace, διευθύντριας του Public Citizen’s Global Trade Watch -ειδικό τμήμα της οργάνωσης καταναλωτών Public Citizen, με έδρα στην Ουάσιγκτον (www.citizen.org)-, το οποίο επιμελήθηκε για την ελληνική έκδοση της Monde Diplomatique ο Χάρης Λογοθέτης το 2013).

Να λοιπόν η κυριαρχία των αγορών στο απόγειό της. Και να πώς η νομοθετική εξουσία μπαίνει στην άκρη, όταν τα δικαιώματα των πολιτών αλλά και ολόκληρων κρατών καθυποτάσσονται στη βούληση των «αγορών», που τείνουν να γίνουν η νέα θεότητα του 21ου αιώνα, για την εύνοια της οποίας θα πρέπει να θυσιάζουμε όχι μόνο υλικά αλλά και άυλα αγαθά, όπως η δημοκρατία. Και με τον όρο δημοκρατία, που πολύ έχει ταλαιπωρηθεί, εννοούμε το δικαίωμα κάθε πολίτη να αποφασίζει για την ποιότητα και την ασφάλεια της τροφής του, για το περιβάλλον διαβίωσής του, για το νερό που πίνει, για την ενέργεια που θα χρησιμοποιεί, για τον τρόπο με τον οποίο θα διαθέτει τα προσωπικά του δεδομένα, για την υγεία του, για την παιδεία....

Και, πάνω απ’ όλα, για τον τρόπο με τον οποίο θα ζει τη ζωή του, ακόμη και όταν αυτό δεν βολεύει κάποιες επιχειρήσεις, τραπεζικούς κολοσσούς ή κυβερνήσεις. Μένει να δούμε κατά πόσο αυτές οι διαβουλεύσεις θα καταλήξουν σε αποτέλεσμα ή θα έχουν, υπό την πίεση των πολιτών που διεκδικούν βασικά δημοκρατικά δικαιώματα, την τύχη άλλων αντίστοιχων του παρελθόντος.

σελφ σερβις (T. 450)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION