σελφ σερβις - Κινήματα χωρίς μεσάζοντες: Υπό την απειλή λόγω του νέου νομοθετικού πλαισίου

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λιανεμπόριο

Κινήματα χωρίς μεσάζοντες: Υπό την απειλή λόγω του νέου νομοθετικού πλαισίου

10 Δεκεμβρίου 2014 | 09:47 Γράφει ο Δημήτρης  Διαμαντίδης Topics: Αγορά,Νομοθεσία

Ένας «άγνωστος πόλεμος», που έχει ξεσπάσει εδώ και μικρό χρονικό διάστημα και απειλεί να θέσει τέλος στα κινήματα χωρίς μεσαζόντες, τα οποία είναι κυρίως καταναλωτικού χαρακτήρα και άνθισαν την τελευταία τριετία σ’ όλη τη χώρα, θα γίνει πλέον ευρύτατα γνωστός μετά την 15η Νοεμβρίου. Τότε, εκπρόσωποι περίπου 20 πρωτοβουλιών «Χωρίς Μεσάζοντες» από διάφορα σημεία της χώρας, αλλά και παραγωγοί αγροτικών προϊόντων θα συναντηθούν στην Κατερίνη, με στόχο τον συντονισμό των δράσεών τους, στο πλαίσιο αυτού του «πολέμου».

Όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των κινημάτων, η απειλή προέρχεται από το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που διαμόρφωσε ο Ν.4264/2014, ο οποίος, με τις πολλές ασάφειες και τα κενά που τον χαρακτηρίζουν σχεδόν αποκλείει τη διάθεση αγροτικών προϊόντων απευθείας στους καταναλωτές. Επίσης, θεωρούν ότι ο νόμος αυτός δεν επιτρέπει την έκδοση νέων αδειών πλανόδιου εμπορίου σε παραγωγούς και στην ουσία απαγορεύει την ελεύθερη διάθεση προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής. Χωρίς να κατονομάζουν ευθέως τα συμφέροντα που ευνοούνται από τη συγκεκριμένη νομοθεσία, τα κινήματα θεωρούν πως σε πλεονεκτική θέση θα βρεθούν τα σούπερ μάρκετ, οι χονδρέμποροι, οι μεγαλέμποροι και οι μεσάζοντες, ενώ πιστεύουν πως για την ψήφιση του νόμου ρόλο έπαιξαν και ορισμένα Επιμελητήρια, εμπορικοί σύλλογοι και επαγγελματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε λαϊκές αγορές. Π ώς, όμως, επιχειρεί να βάλει «ταφόπλακα» στις πρωτοβουλίες χωρίς μεσάζοντες o 4264/2014;

Στο άρθρο 25 αναφέρει πως απαγορεύεται η άσκηση υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου σε δήμους με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων. Επί της ουσίας, απαγορεύεται η απευθείας διάθεση αγροτοδιατροφικών προιόντων απευθείας από παραγωγούς σε καταναλωτές, σχεδόν σε όλα τα αστικά κέντρα και κωμοπόλεις της χώρας. Ο νόμος προχωρά και ένα βήμα παραπάνω, καθώς σταματά την έκδοση νέων αδειών πλανόδιου πωλητή για παραγωγούς αγροτικών προϊόντων. Οι παλιές άδειες εξακολουθούν να ισχύουν και μπορούν να ανανεώνονται έως ότου ο κάτοχός τους συνταξιοδοτηθεί, ενώ έτσι πλέον οι αγρότες μπορούν να πωλούν προϊόντα τους μόνο σε υπαίθριες αγορές (εκτός των λαϊκών και δημοτικών αγορών) ή να ζητήσουν από το δήμο άδεια στάσιμου εμπορίου. Οι υπαίθριες αγορές είναι ουσιαστικά οι θρησκευτικές και παραδοσιακές εμποροπανηγύρεις, οι πασχαλινές και οι χριστουγεννιάτικες αγορές και κάποιες ειδικές τοπικές αγορές. Ωστόσο, η απευθείας πώληση προϊόντων σε καταναλωτές σε κάποια επιλεγμένα σημεία των πόλεων θεωρείται πλέον παράνομη και, βέβαια, εάν τύχει να μην έχει και άδεια ο παραγωγός, τότε με τον νέο νόμο οδηγείται στο αυτόφωτο, κατάσχονται τα είδη του και του επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Η απάντηση των πρωτοβουλιών
Οι πρωτοβουλίες χωρίς μεσάζοντες, που ξεκίνησαν από την Πιερία και την γνωστή Εθελοντική Ομάδα της, έχουν στο μεταξύ επεκταθεί δυναμικά σ΄όλη τη χώρα με πολλές δεκάδες χιλιάδες καταναλωτών να έχουν ήδη ψωνίσει προϊόντα μέσα από τις σχετικές διαδικασίες. Όμως, αντιμετωπίζουν πλέον ανοιχτά την πρόκληση να οδηγηθούν σε μαρασμό με βάση τη νέα νομοθεσία και γι΄αυτό στις 15 Νοεμβρίου στην Κατερίνη αναμένεται να καταγράψουν το διεκδικητικό τους πλαίσιο και πιθανότατα να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Ο κ. Ηλίας Τσολακίδης, πρωτεργάτης της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης του νομού Πιερίας, καταθέτει στο σελφ σέρβις την άποψή του πως «στόχος τη Πολιτείας είναι, μέσω του νέου νόμου να ωθήσει τους καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ».

Ωστόσο, οι πρωτοβουλίες χωρίς μεσάζοντες, προκειμένου να αποφύγουν τον αφανισμό τους, έχουν δώσει μία ερμηνεία στο νέο νόμο, η οποία βοηθά να αποφευχθούν οι «σκόπελοι», που έχουν προκύψει. «Ουσιαστικά εμείς δεν έχουμε υπαίθριους πλανόδιους παραγωγούς, αλλά ηλεκτρονικό εμπόριο, όπως γίνεται και με χιλιάδες άλλα είδη, είτε είναι τρόφιμα, είτε ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη κά. Ο καταναλωτής εισέρχεται στην ιστοσελίδα μας και βλέπει μία προσφορά για την πώληση κάποιων τροφίμων. Εκεί μπορεί να κάνει επί τόπου την παραγγελία του, και να ολοκληρώσει την εμπορική συμφωνία. Υπαίθρια γίνεται μόνο η παράδοση των προϊόντων και η πληρωμή, με τη μέθοδο της αντικαταβολής.

Όταν ο καταναλωτής μεταβεί στο προκαθορισμένο σημείο για να πάρει τα προϊόντα, δεν συμμετέχει σε καμία αγοραπωλησία, καθώς αυτή έχει συντελεστεί ηλεκτρονικά», τονίζει ο ίδιος και συνεχίζει λέγοντας πως «αυτή η ερμηνεία του νόμου, είναι ερμηνεία ανάγκης». Ο κ. Τσολακίδης σημειώνει ακόμη πως «στις παραδόσεις προϊόντων δεν μπορεί να ψωνίσει κάποιος περαστικός, καθώς υπάρχουν καταστάσεις πελατών από πριν». Σχολιάζοντας το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο, ο ίδιος σημειώνει πως ο παραγωγός, που δεν έχει άδεια πλανόδιου πωλητή, υποχρεούται πλέον να πωλήσει τα προϊόντα του μόνο στο χωράφι του, δηλαδή σε κάποιον χονδρέμπορο ή μεσάζοντα. Βέβαια υπάρχουν και τα υπό δημιουργία Farmers Market, τα οποία προέκυψαν από νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και δίνουν τη δυνατότητα λειτουργίας οργανωμένων αγορών παραγωγών σε όλη τη χώρα. Υπάρχει, όμως, ένα καθοριστικό σημείο στο πλαίσιο της οργάνωσης τους, το ότι δηλαδή σ’ αυτά μπορούν να πωλούνται προϊόντα, τα οποία παράγονται μόνο μέσα στον ίδιο νομό ή σε όμορους νομούς. «Έτσι, στην Κατερίνη δεν μπορεί κάποιος να προμηθευτεί μέσα από ένα Farmers Market λάδι από την Κρήτη ή κάποια φρούτα από την Πελοπόννησο», δηλώνει ο κ. Τσολακίδης.

Τα κακώς κείμενα του υπαίθριου εμπορίου
Πάντως, το νέο νομοθετικό πλαίσιο βάζει τάξη και σε ορισμένα κακώς κείμενα του υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου. Με την εφαρμογή του, περιορίζεται το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης εμπορικής δραστηριότητας παραγωγών, οι οποίοι μόνο με ένα φορτηγό αυτοκίνητο πωλούσαν οπουδήποτε και χωρίς κανέναν έλεγχο προϊόντα σχεδόν όλων των ειδών. Επιπλέον, μπαίνει φραγμός στις υπαίθριες αγορές, οι οποίες λειτούργησαν ασυντόνιστα και χωρίς παραγγελίες, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής. Ιδιαίτερα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη καταγράφονται αρκετές εμπορικές δραστηριότητες, όπου, κυρίως με τη στήριξη δήμων, πωλούνται τα πάντα, χωρίς έλεγχο. «Ακόμη επικρατεί ένα θολό και νεφελώδες τοπίο, κυρίως σ΄εκείνο το σημείο της νομοθεσίας, που αφορά στο όριο των 3.000 κατοίκων. Οι δήμοι δεν έχουν αντιληφθεί τι έχει συμβεί, το όλο ζήτημα δεν τους έχει απασχολήσει, ενώ έχουμε καταλάβει πως ακόμη και οι αστυνομικές αρχές, που θα κληθούν να δουν εάν εφαρμόζεται η νομοθεσία, ίσως και αυτές ερμηνεύουν το θέμα ποικιλοτρόπως.

Μετά τις 15 Νοεμβρίου θα ξεδιπλώσουμε τις αντιδράσεις μας, με στόχο να διασφαλιστεί η συνέχεια του κινήματος χωρίς μεσάζοντες». υπογραμμίζει ο κ. Τσολακίδης. Όσο για τους αγρότες που επιθυμούν να πωλήσουν τα αγροτικά τους προϊόντα εκτός λαϊκών αγορών, είτε μπορούν να τα διαθέσουν μέσω του υπαίθριου εμπορίου, αλλά πάντα στα όρια των υπαίθριων αγορών (οι άδειες πλέον χορηγούνται από τις Περιφέρειες και ισχύουν εντός των ορίων τους) ή σε κάποιες περιπτώσεις, σε ορισμένα συγκεκριμένα σημεία του κάθε δήμου, σε καθορισμένες ημέρες και ώρες (οι άδειες αυτές εκδίδονται από τον κάθε δήμο).

Ειδικά τώρα με την κρίση, είναι πολλοί οι αγρότες που απευθύνονται καθημερινά στις υπηρεσίες των Περιφερειών και ζητούν να λάβουν παραγωγικές άδειες υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου. Η όλη εξέλιξη της υπόθεσης εκτιμάται πάντως ότι συμφέρει τα σούπερ μάρκετ, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να επωφεληθούν της σταδιακής εξασθένισης των πρωτοβουλιών χωρίς μεσάζοντες και επί της ουσίας του υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου, τουλάχιστον στις μεγάλες πόλεις. Από την άλλη πλευρά, μπαίνει και μία τάξη σε ανεξέλεγκτες μορφές πλανόδιου εμπορίου, οι οποίες επί δεκαετίες ασκούσαν αθέμιτο ανταγωνισμό στις λιανεμπορικές αλυσίδες και στις οργανωμένες αγορές.

σελφ σερβις (T. 444)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION