σελφ σερβις - Έρχονται νέοι έλεγχοι στην αγορά

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λιανεμπόριο

Έρχονται νέοι έλεγχοι στην αγορά

14 Δεκεμβρίου 2015 | 12:16 Γράφει ο Πλάτωνας  Τσούλος Topics: News,Νομοθεσία

Στην οργάνωση μικτών ελεγκτικών κλιμάκιων από ελεγκτές των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας και αστυνομικά όργανα προχωρά η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, με σκοπό η πρώτη εξόρμηση στην αγορά να γίνει πριν τις γιορτές. Πολύ σύντομα, όπως αναμένεται, θα εκδοθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο υπουργική απόφαση, που θα ορίζει πώς θα στελεχωθούν τα ελεγκτικά κλιμάκια και πώς θα διενεργούνται οι έλεγχοι.

Όπως δήλωσε στο σελφ σέρβις ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, κ. Αντώνης Παπαδεράκης, ο οποίος έχει οργανώσει σχετικώς τις πρώτες επαφές με τους συναρμόδιους φορείς, το γεγονός ότι στα κλιμάκια θα συμμετέχουν και ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών δεν σημαίνει ότι θα υποκατασταθούν οι φορολογικοί έλεγχοι που διενεργούνται σήμερα στην αγορά. Όμως, τα φορολογικά παραστατικά θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο και των μικτών κλιμάκιων των οικονομικών υπουργείων.

Αδιαφάνεια στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου εξετάζει το θέμα της διακίνησης και τιμολόγησης των αγροτικών προϊόντων, με την επίγνωση ότι η αγορά λειτουργεί υπό το πέπλο της απόλυτης αδιαφάνειας σε ό,τι αφορά τον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών, τα περιθώρια κέρδους και τις διακινούμενες ποσότητες. Επικεντρώνει, ωστόσο, το ενδιαφέρον της στις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις, ως κεντρικό πυλώνα του συστήματος διακίνησης, με τη φιλοδοξία ότι θα φωτιστούν τα άδυτα της σχετικής αγοράς. Ο κ. Παπαδεράκης διαβεβαιώνει για τις προθέσεις του να ρυθμιστεί το θέμα σε όλο του το εύρος, «από το χωράφι έως το ράφι», ώστε να μην μείνουν αδιαφανή επιμέρους πεδία. Επισημαίνουμε, πάντως, ότι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις επιδίωξαν κάτι το αντίστοιχο. Όμως καμία δεν πλησίασε το σκοπούμενο.

Όπως μας εξήγησε ο κ. Γενικός, εφόσον αναθεωρηθεί πλήρως το πλαίσιο έκδοσης των παραστατικών που συνοδεύουν τα αγροτικά προϊόντα, και υπό την προϋπόθεση ότι θα συστηματοποιηθούν στην πράξη οι έλεγχοι στην αγορά, θα πάψουν τα φαινόμενα των υπερτιμολογήσεων και υποτιμολογήσεων, που από τη μια πλευρά διογκώνουν αδικαιολόγητα τις τιμές και από την άλλη ευθύνονται για τη σημαντική απώλεια φορολογικών εσόδων από το Δημόσιο. Επισήμανε δε ότι σε μεγάλο ποσοστό η διακίνηση των αγροτικών αγαθών δεν χαρακτηρίζεται από εγκυρότητα, νομιμότητα και ακρίβεια στοιχείων, καθώς «ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει τι πραγματικά διακινείται και σε ποιες τιμές, με εξαίρεση, ίσως, τις περιπτώσεις των συμβολαιακών καλλιεργειών». Προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του, ο Γενικός Γραμματέας διαβουλεύεται σχετικώς και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφενός για να προλάβει τυχόν αντιδράσεις εκ μέρους των αγροτών –οι οποίοι, εξάλλου, καλούνται σύντομα να καταβάλλουν δυσβάσταχτους φόρους, στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης– και αφετέρου για να υποστηριχθεί το εγχείρημα πληρέστερα, ώστε να υπάρξει αποτελεσματικότητα.

Παραμένουν ανοικτά μέτωπα
Στις προτεραιότητες του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου περιλαμβάνονται και άλλα σημαντικά ζητήματα της αγοράς, όπως η βελτίωση των λειτουργιών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, των «νετ τιμών», της λειτουργίας των υπαίθριων αγορών και του Παρατηρητηρίου Τιμών, τα οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προτίθεται να ωθήσει προς επίλυση το ταχύτερο δυνατόν.

Επιτροπή Ανταγωνισμού
Κατά τον κ. Παπαδεράκη, η ανεξάρτητη αρχή δεν διαθέτει μηχανισμό αξιολόγησης του έργου της, παρά το γεγονός ότι αυτό είναι απαίτηση του νόμου. Όπως τονίζει, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προβεί στην έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης. Πάντως, ανεξάρτητα από την απουσία του μηχανισμού αξιολόγησης, κατά παραδοχή της ίδιας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο φορέας παρουσιάζει σημαντικότατες ελλείψεις προσωπικού, που εμποδίζουν την ομαλή εκτέλεση του έργου του. Υπό αυτή την έννοια, αν κάτι προέχει σήμερα, είναι μάλλον η επαρκής στελέχωση της ανεξάρτητης αρχής. Η αξιολόγηση του έργου της έπεται, εφόσον εξασφαλιστεί ότι υφίστανται οι αντικειμενικές προϋποθέσεις να εξακολουθήσει αυτό να παράγεται…

Καθαρές τιμές
Πρόκειται για τις «νετ τιμές», όπως τις λέει η αγορά, τις τιμές επί των οποίων είναι εφικτός ο υπολογισμός της πραγματικής κερδοφορίας των επιχειρήσεων λιανικής. Ο καθορισμός τους μέχρι σήμερα αποδείχθηκε αδύνατος απ’ όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο κ. Παπαδεράκης εξηγεί ότι, αν και ήταν στις προτεραιότητες της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να παρέμβει θεσμικά, οι ανατροπές που επήλθαν αρχικά από τη διαπραγμάτευση και εν συνεχεία από το τρίτο μνημόνιο και τα capital controls, μπλόκαραν το έργο του υπουργείου. Άλλωστε, τα ζητήματα που ανέκυψαν στο εμπόριο λόγω της δυσλειτουργίας του τραπεζικού συστήματος ήταν τέτοιας έκτασης, ώστε η αλλαγή του πολιτικού σχεδιασμού ήταν αναπότρεπτη.

Ύπαιθρο εμπόριο
Στο εν λόγω ζήτημα φαίνεται πως εκδηλώνεται κάποια κινητικότητα. Στο Υπουργείο Οικονομίας καταρτίζεται νέος νόμος, βάσει του οποίου θ’ αλλάξει πλήρως το πλαίσιο λειτουργίας του κλάδου. Κατά τον Γενικό Γραμματέα, ο σκοπός του νέου νόμου είναι να μπει τάξη στο άναρχο τοπίο του υπαίθριου εμπορίου, ώστε σε κάθε περίπτωση να είναι εφικτός ο προσδιορισμός του αριθμού των εκδιδόμενων αδειών, της χρονικής διάρκειάς τους, καθώς και του τρόπου και χρόνου της ανανέωσής τους, των κατόχων τους και των αρχών που τις εξέδωσαν. Κατά τον κ. Παπαδεράκη η πλήρης αναμόρφωση του καθεστώτος έκδοσης των αδειών δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα «αναδιανεμηθούν», αλλά ότι θα ελεγχθούν λεπτομερώς. Όπως ανέφερε, προκειμένου το όλο σύστημα να λειτουργήσει ορθά, θα οργανωθεί ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία να «ανέβουν» όλες οι αναγκαίες πληροφορίες για τις υπαίθριες αγορές, πλήρως κωδικοποιημένες ώστε οι ενδιαφερόμενοι και κυρίως οι αρμόδιες αρχές να είναι σε θέση να γνωρίζουν πού λειτουργούν υπαίθριες αγορές, ποιοι μετέχουν σε αυτές και ποιες αρχές εξέδωσαν τις άδειές τους.

Παρατηρητήριο Τιμών
Το Παρατηρητήριο Τιμών, όπως είναι γνωστό, εγκαταλείφθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο φέτος. Ήδη έχει περάσει ένα δεκάμηνο πλήρους απραξίας. Ωστόσο, όπως μας ενημέρωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, το υπουργείο έχει έρθει σε συμφωνία με το επιστημονικό εργαστήριο του καθηγητή Γιώργου Δουκίδη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, προκειμένου να ανασυγκροτηθεί ο μηχανισμός παρακολούθησης των τιμών σε νέα βάση, ώστε να καταστεί ως εργαλείο περισσότερο χρηστικό για τον καταναλωτή. Μάλιστα, στις προθέσεις του υπουργείου είναι, εφόσον κριθεί αναγκαίο, το όλο εγχείρημα να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, εξετάζεται το σενάριο της διασύνδεσης του Παρατηρητηρίου Τιμών με το Παρατηρητήριο Καύσιμων του υπουργείου, ώστε από ενιαία πλατφόρμα ο κάθε ενδιαφερόμενος να αντλεί όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη των τιμών σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Σημειώνουμε, πάντως, ότι όλα τα προαναφερόμενα ζητήματα βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα της ηγεσίας του υπουργείου ήδη από τις πρώτες ημέρες της εγκατάστασής της σε αυτό, από τις αρχές του έτους. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχει προχωρήσει αξιοπρόσεχτα τίποτα, σε κανένα μέτωπο.

σελφ σερβις (T. 455)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION