σελφ σερβις - ΙΕΛΚΑ: Η ύφεση επηρέασε τη δομή της τιμής ραφιού

Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λιανεμπόριο

ΙΕΛΚΑ: Η ύφεση επηρέασε τη δομή της τιμής ραφιού

24 Φεβρουαρίου 2020 | 13:01 Γράφει το σελφ-σέλφις  Team Topics: News,Έρευνα,Υπηρεσίες

Η δομή της τιμής ραφιού των προϊόντων που διατίθενται από τα σούπερ μάρκετ έχει διαφοροποιηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατη σχετική μελέτη του ΙΕΛΚΑ, βασισμένη στην επεξεργασία των ισολογισμών των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, όπως παρουσιάζονται από την ετήσια έκδοσή μας Πανόραμα των Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ, και σε εκτιμήσεις ειδημόνων.

Κατά τη μελέτη, το 2018 στην τελική τιμή 1 ευρώ κάποιου προϊόντος αντιστοιχούσαν 0,15 ευρώ στο ΦΠΑ (14,53%), 0,21 ευρώ στο λειτουργικό κόστος της λιανεμπορικής επιχείρησης (21,49%), 0,01ευρώ στα λοιπά κόστη της, όπως το χρηματοοικονομικό (0,89%), 0,01 ευρώ στο κέρδος της (0,64%) και 0,63 ευρώ στο κόστος αγοράς εμπορευμάτων προς διάθεση στη λιανική (62,49%).

Πέραν των σημαντικών αλλαγών στο ΦΠΑ, αυτό που έχει ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά κόστη είναι ο λόγος των λειτουργικών δαπανών ως ποσοστό επί των πωλήσεων (25,14% το 2018), παρατηρούν μεταξύ άλλων οι μελετητές, εξηγώντας ότι οι εταιρείες του κλάδου έχουν αυξήσει τα τελευταία χρόνια τα κόστη τους, χωρίς να έχουν αυξήσει αντίστοιχα τις πωλήσεις τους, πράγμα που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις των τελευταίων ετών.

σελφ σερβις (T. 502)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφιέρωμα

Δημητριακά: Οροφή, ναι, τάχα της ζήτησης ή των προσφορών, όμως;

Μετά τη συνεχόμενη άνοδο των πωλήσεών της την τελευταία τριετία, η αγορά των δημητριακών –σε μπάρες και σε νιφάδες– πιθανώς άγγιξε την οροφή της ανάπτυξής της. Ωστόσο, η σημαντική διείσδυση των δημητριακών ιδιωτικής ετικέτας στη ζήτηση είναι σίγουρα μεταξύ των παραγόντων που ώθησαν στον πόλεμο των προσφορών. Η πτώση της αξίας των πωλήσεων της κατηγορίας οφείλεται και στον σκληρό ανταγωνισμό στις προσφορές, ακόμη και ως -50%.

Διαβάστε το ειδικό αφιέρωμα
  • Εκδηλώσεις
  • Έρευνα
  • Εργασία
  • Campaigns
  • Προφίλ εταιρείας

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION