σελφ σερβις - Βασίλης Σταύρου, brand president, ΑΒ Βασιλόπουλος: Το μέγεθος του σοκ θα φανεί στο τελευταίο τετράμηνο

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020

Δωρεάν εγγραφή

Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να εγγραφείτε στην Online έκδοση του σελφ σέρβις και να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό του.
*
*
*
*
*
*
* Άνδρας   Γυναίκα
*

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οικονομία

Βασίλης Σταύρου, brand president, ΑΒ Βασιλόπουλος: Το μέγεθος του σοκ θα φανεί στο τελευταίο τετράμηνο

30 Ιουνίου 2020 | 09:46 Γράφει ο Νικόλας   Παπαδημητρίου Topics: Αγορά,Συνέντευξεις-Πρόσωπα,Τουρισμός

Βασίλης Σταύρου

«Πιστεύουμε ότι οι δυσμενείς εξελίξεις φέτος στην αγορά του ho.re.ca. θα στοιχίσουν μια πίεση στον τζίρο των cash & carry ΕΝΑ της τάξης των 10-15 ποσοστιαίων μονάδων κι αυτό γιατί η έκθεση της ΕΝΑ Cash & Carry στην εν λόγω αγορά είναι περιορισμένη, καθώς η εστίασή της ήταν και παραμένει στο μικρό μπακάλικο.

Κατά το μείζον μέρος της η σχετική απώλεια θα είναι παράγωγο των ζημιών αμιγώς της τουριστικής αγοράς και του ho.re.ca. Πάντως, όσα καταστήματα δραστηριοποιούνται στην ηπειρωτική χώρα πιστεύω πως θα δουλέψουν καλύτερα.

Σε ό,τι αφορά την πορεία γενικά της οργανωμένης χονδρικής φέτος, εκτιμώ ότι, τουλάχιστον στον τομέα των ειδών μπακαλικής, θα υποστεί μια μείωση εσόδων γύρω στο 10% σε σύγκριση με το 2019, πράγμα που σχετίζεται ασφαλώς με τις μεγάλες απώλειες της τουριστικής αγοράς και με την οικονομική κρίση.

Σχετικά με το φετινό ετήσιο μέγεθος του τζίρου της οργανωμένης λιανικής πιστεύω ότι θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις προ της υγειονομικής κρίσης, ότι δηλαδή θα έχει ανάπτυξη γύρω στο 2%. Και αυτό βάσει του κοινά αποδεκτού σκεπτικού ότι η σημαντική ωφέλεια του κλάδου στο πρώτο εξάμηνο θα εξισορροπήσει τις πιθανές απώλειες του δεύτερου εξαμήνου. Φυσικά, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα πόσο μεγάλο θα είναι το σοκ στην οικονομία, πράγμα που θα μας το αποκαλύψει το τελευταίο τετράμηνο του χρόνου. Εκτός πια αν το Σεπτέμβριο βρεθούμε εν όψει μιας μη προβλέψιμης σήμερα κατάρρευσης των εισοδημάτων…

Με βάση τα ήδη αποδεκτά, αλλά πάντα με αστάθμητο παράγοντα την εξέλιξη της πανδημίας, όλοι μας στο εξής θα κληθούμε να επιλέξουμε την τακτική μας μεταξύ δύο σεναρίων. Σύμφωνα με το πρώτο και πλέον πιθανό, η οικονομία θα έχει μια οριακή ανάπτυξη το 2021, για να ακολουθήσει ένα αναπτυξιακό μπουμ το 2022. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, προβλέπω μια ανάπτυξη 0%-0,5% το 2021 και επιστροφή σε ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 2%-3% από το 2022 και μετά. Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, το 2021 θα λειτουργήσει άμεσα το «ελατήριο» της ανάπτυξης, πράγμα που ασφαλώς και εύχομαι, αλλά δεν το πιστεύω».

Κλείνοντας τη συζήτησή μας, ο κ. Σταύρου επισήμανε ως «παρακαταθήκη εμπειριών» της πανδημίας τις εξαιρετικές επιδόσεις των μεγάλων καταστημάτων και των καταστημάτων γειτονιάς έναντι των άλλων τύπων καταστημάτων. Επίσης, τόνισε ότι από την έναρξη της άρσης των μέτρων της καραντίνας, ενόσω οι καταναλωτικές συμπεριφορές επανέρχονται στα προ πανδημίας πλαίσια αντιδράσεων, ο αριθμός των επισκέψεων ανά πελάτη αυξάνει μεν, με την ανάλογη μείωση σε αξία του «καλαθιού» ανά επίσκεψη, αλλά απέχει ακόμα σημαντικά από τα ισχύοντα προ της πανδημίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, είπε ακόμα ότι, ενώ υπό συνθήκες καραντίνας υπήρξε έκρηξη της ζήτησης ηλεκτρονικών πωλήσεων, εκτινάσσοντας το σχετικό δείκτη στο 300% συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο, ο σχετικός δείκτης σήμερα δεν φαίνεται να πέφτει κάτω από το 200%, αν και το μέσο «καλάθι» αγορών έχει μικρύνει σε αξία.

σελφ σερβις (T. 505)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION