σελφ σερβις - Η εμπειρία της μείωσης του ΦΠΑ

Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νομοθεσία

Η εμπειρία της μείωσης του ΦΠΑ

9 Ιουλίου 2019 | 09:34 Γράφει ο Πλάτωνας  Τσούλος Topics: Λιανεμπόριο

Μετ’ εμποδίων έγινε από την οργανωμένη λιανική η προσαρμογή των τιμών στα προϊόντα που μειώθηκε ο ΦΠΑ. Πάντως, η ανατιμολόγηση εφαρμόσθηκε στην ώρα της. Έτσι οι τιμές ήταν αλλαγμένες στο σύνολο της αγοράς το πρωί της 20ης Μαΐου, βάσει των προβλέψεων της σχετικής διάταξης του Υπουργείου Οικονομικών.

Tα μπρος-πίσω στις ανατιμολογήσεις, σχολιάζουν τα στελέχη των αλυσίδων, οφειλόταν στις αρχικές ασάφειες του νόμου ως προς τον προσδιορισμό των προϊόντων, στα οποία ίσχυσε η μείωση του ΦΠΑ. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν τις καραμέλες με ζάχαρη, ο ΦΠΑ των οποίων μειώθηκε σε αντίθεση με τις καραμέλες χωρίς ζάχαρη, που διατηρήθηκε αυξημένος. Σε αρκετές ανάλογες περιπτώσεις τα αρμόδια τμήματα των αλυσίδων περιήλθαν σε κατάσταση αμηχανίας και εκνευρισμού.

Άλλο ένα σύμπτωμα της φάσης προετοιμασίας της ανατιμολόγησης, δυο-τρεις ημέρες πριν την εφαρμογή της, ήταν, όπως διαπιστώθηκε, η συγκράτηση της αγοραστικής διάθεσης του κοινού, δεδομένης της αναμονής για τη μικρή, έστω, μείωση των τιμών στα βασικά προϊόντα. Αντίθετα, τις δυο-τρεις πρώτες ημέρες εφαρμογής του νέου ΦΠΑ η αύξηση της ζήτησης ήταν θεαματική!

Το περίεργο, όπως σχολιάζεται, είναι ότι ανάλογες αντιδράσεις έζησαν τα δίκτυα χονδρικής, πράγμα δυσερμήνευτο, αν ληφθεί υπόψιν ότι οι επαγγελματίες συμψηφίζουν το ΦΠΑ, οπότε οι όποιες μεταβολές δεν επηρεάζουν το κόστος προμήθειας των προϊόντων.

Ετήσια εξοικονόμηση ανά νοικοκυριό 3%
Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, η μείωση του ΦΠΑ, έχοντας ευρεία εφαρμογή στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ, επηρέασε τις τιμές λιανικής του 30%-35% του συνόλου των κωδικών που διακινεί η μέση αλυσίδα. Ή, αλλιώς, επηρέασε τις τιμές περίπου 5.000-6.000 κωδικών. Κατά τις πρώτες παραδοχές των εμπορικών τμημάτων των αλυσίδων, η συνολική επίδραση της μείωσης του ΦΠΑ στο μέσο κόστος αγορών ενός νοικοκυριού αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση δαπάνης περίπου 3%.

Στα 86 ευρώ ετησίως ανά μέσο νοικοκυριό υπολόγισαν οι μελετητές του ΙΕΛΚΑ το όφελος από τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% σε πολλές κατηγορίες ειδών σούπερ μάρκετ. Κατά τη σχετική μελέτη, το μερίδιο των προϊόντων, που αφορά η μείωση του ΦΠΑ, ανέρχεται στο 26% των πωλήσεων γενικά του λιανεμπορίου τροφίμων και στο 15% των πωλήσεων ειδικά των σούπερ μάρκετ (περίπου 7.500 κωδικοί προϊόντων). Οι σημαντικότερες ελαφρύνσεις για τον καταναλωτή, όπως εκτιμούν, θα προκύψουν από τα αρτοσκευάσματα, αλλαντικά, δημητριακά και σνακ. Πάντως, επισημαίνουν πως παρά τις εν λόγω μειώσεις φόρου ο ΦΠΑ στην Ελλάδα παραμένει από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, ενόσω στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 0%, στη Γαλλία 10% και 5,5%, στην Ισπανία 10% και 4% και στην Πορτογαλία 13% και 6%.

«Η μεταβολή είναι αισθητή. Θα επηρεάσει ως ένα βαθμό την κατανάλωση», διαπιστώνει υψηλόβαθμος παράγοντας του κλάδου, προσθέτοντας ότι η σχετική αποτίμηση θα έχει βασιμότητα μετά την πάροδο τριών-τεσσάρων μηνών. Όπως εξηγεί, στα προϊόντα αυθόρμητης αγοράς η όποια αλλαγή είναι θα είναι άμεση, αλλά η ανάκλασή της σε όλα τα άλλα θα φανεί μεσοπρόθεσμα.

Άλλοι παράγοντες της αγοράς πιθανολογούν τη διαπίστωση παρενεργειών σύντομα, οφειλόμενων στην ανατιμητική πρόθεση ορισμένων προμηθευτών, τουλάχιστον σε ένα μέρος των φορολογικά ελαφρυμένων προϊόντων. Τον κίνδυνο επισημαίνουν στελέχη των σούπερ μάρκετ, αναφερόμενα ειδικά σε περιπτώσεις προϊόντων με ισχυρή θέση στο ράφι, άρα χωρίς άγχη απώλειας μεριδίων. Η συγκυρία, λένε, τους βοηθά να φέρουν τις τιμές τους εκεί που ήταν πριν μειωθεί ο ΦΠΑ… Ξεκαθαρίζουν, πάντως, ότι στη λιανική δύσκολα μπορεί να συμβεί κάτι αντίστοιχο, δεδομένου του ισχυρού ανταγωνισμού των αλυσίδων. Άλλωστε, «ο ανταγωνισμός «φρόντισε» για την ταυτόχρονη εφαρμογή του νόμου απ’ όλες τις αλυσίδες την 20η Μαΐου περισσότερο από τη συμβατική υποχρέωσή τους», λένε…

σελφ σερβις (T. 495)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION